Het zit niet "tussen je oren"


Overspannenheid en burnout zitten niet "tussen je oren". Ze ontstaan door roofbouw op je lichaam. Te lange tijd teveel stress en te weinig herstel door rust en ontspanning. Jouw klachten zijn een gevolg van de roofbouw, bv.

-zo ontzettend moe zijn
-trillen
-pijn in nek en schouders
-maag- en spijsvertering problemen
-alles vergeten, je niet kunnen concentreren
-kort lontje, geen geluid kunnen verdragen
-nergens geen zin in hebben, cynisch zijn
-somber en angstig zijn
-bij burnout: alle energie is op

De oorzaak van je overspannenheid of burnout kan in het werk gelegen zijn, maar dat hoeft niet; vaak is het een combinatie van werk en prive; soms door een aaneenschakeling of opstapeling van allerlei ingrijpende gebeurtenissen in je leven.

Hoe ziet de begeleiding eruit? 
Bij de begeleiding gaat lichamelijk herstel voor! Stoppen met de roofbouw. Door een dagschema van afwisseling van rust, ontspanning, lichte vormen van bewegen en eenvoudige taken kun je beginnen met je lichamelijk herstel. Dat schema passen we steeds aan. Als je klachten minder worden, gaan we samen kijken naar jouw gedrag, eerder heeft geen zin, dan is er teveel druk op jou en ben je nog te moe.
Welk gedrag heeft een rol gespeeld bij het ontstaan van de roofbouw? Misschien ben je steeds over je grenzen gegaan? Misschien heb je de signalen van je lichaam niet gevoeld of herkend? Misschien heb je teveel van jezelf "gemoeten"? Je bewustworden van en inzicht in je gedrag gaan je helpen te voorkomen dat je in de toekomst weer in de fuik van overspannenheid of burnout zwemt.
We kijken ook samen naar de werk- en leefsituatie, waarin je je overspannenheid of burnout hebt opgebouwd. Waren er ziekmakende factoren? Zijn die er nog steeds? Kun je die veranderen? Hoe wil je ermee verder?

Meestal kom je bij me terecht doordat je huisarts of de bedrijfsarts je geadviseerd heeft een psycholoog te zoeken. Het begeleiden van mensen met overspannenheid of burnout is een van mijn specialismen, je bent dan ook van harte welkom.