30 Oct 2012
Psychosociale hulp is er ook voor ouderen

Ouderen ervaren vaker gevoelens van eenzaamheid. Maar ook gezondheidsproblemen, vragen rond de zin van het leven, stemmingswisselingen, angst voor de toekomst komen in deze fase op het levenspad. Ouderen hebben al een langer leven achter zich en hebben vaak al veel meegemaakt. Er zijn mooie herinneringen maar ook minder fijne herinneringen. Soms zijn er conflicten met de kinderen. Vaak heeft men dierbaren verloren. Ook kan er sprake zijn van traumatische gebeurtenissen in het verleden die men hoopte te vergeten.  

Vroeger was het gewoon om niet over problemen te praten, maar door te gaan met je leven, zodat je je problemen niet zo hoefde te voelen. Soms steken de weggestopte problemen op latere leeftijd de kop op. Alsof ze nooit zijn weggeweest en het pas geleden is gebeurd.... Vaak ontstaan er dan allerlei spanningsklachten, bv. piekeren, rusteloosheid, slapeloosheid, nachtmerries, moeite met concentreren, verlies van vitaliteit en zin om iets te ondernemen, moeite met het uiten van boosheid en verdriet.

Dan kan warme, persoonlijk betrokken, psychosociale hulp uitkomst bieden. Oprechte zorg, betrokkenheid en interesse. Vertrouwelijke en ontspannen gesprekken in mijn praktijk in Diever. Als u dat liever heeft kom ik ook bij u thuis.

Want ieder mens heeft het vermogen in zich om een zinvol en gelukkig leven te leiden, hoe oud je ook bent.

Mw drs Ron Root, coach en therapeut